Условия за участие

Наредба
за провеждане на Национален поклоннически пешеходен поход „Светият път”, посветен на 550 години от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир
1-31 юли 2019 г.

I. Общо описание. Цел.

Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път” е посвeтен на 550 годишнината от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Походът се организира от ТД „Академик – ВТУ” с подкрепата на Национален инициативен комитет, Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица – 1909” и ПГТ „Д-р Васил Берон” – гр. Велико Търново. Походът се провежда по маршрут, максимално близък до автентичния път на монашеската процесия от 1469 г., която пренася мощите на покровителя на българския народ от Търново през Никопол, Средец и метох Орлица до Рилската света обител. Маршрутът преминава през територията на 4 епархии на Българската православна църква – Българска патриаршия, 8 административни области, 19 общини, 4 природни парка, защитени територии и други.

Пешеходният поход е І категория на трудност с едномесечна продължителност, различна интензивност и трудност на дневните преходи. За облекчаване условията за участие в похода, същият е разделен на пет етапа с продължителност от пет до седем дни. Всеки участник, според собствените си възможности и желание, на собствена отговорност, след подаване на необходимите документи за участие и приемането им от ръководството на похода, може да участва в похода по маршрут и за срок, определен от самия него.

Целта е да се популяризира поклонническият туризъм и конкретно най-големият исторически обоснован към момента поклоннически пешеходен маршрут в България „Светият път” от Велико Търново до Рилския манастир, участниците да придобият познания и навици, съобразени с православните християнски ценности, да се докоснат до историята, бита, православните храмове и манастири, през които походът преминава, както и до богатото културното и духовно наследство на нашия народ, да се запознаят с природните забележителности по маршрута, да придобият навици за природосъобразен начин на живот, бивакуване в палаткови лагери, движение в организирана група по различни терени и атмосферни условия.

II. Време и маршрут.

Походът започва на 1 юли и продължава до 31 юли 2019 г. по общ маршрут: гр. Велико Търново – гр. Никопол – гр. Плевен – гр. Луковит – гр. Враца – гр. София – гр. Дупница – гр. Рила – Рилски манастир, като следва конкретна подробна ежедневна програма.

Участниците в първия етап на похода се посрещат на 30 юни до 15:00 часа. От 16:00 часа за участниците и гостите е осигурена екскурзоводска програма в старата част на гр. Велико Търново с поклонение по светите места на средновековната столица.

Участници в първия ден на похода се посрещат на 1 юли 2019 г. до 10:00 часа в Катедрален храм „Рождество на Пресвета Богородица”, гр. Велико Търново.

На 01 юли 2019 г., деня за честване връщане мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител, сутринта, програмата започва с тържествена света литургия в Катедрален храм „Рождество на Пресвета Богородица”, гр. Велико Търново. Около 10:30 часа е началото на литийно шествие от Катедралния храм до средновековния храм „Св. Йоан Рилски” и храм „Св. апли Петър и Павел” в кв. Асенов, където последно се съхраняват мощите на Рилския чудотворец в Търново. Там се прочита акатист към св. Йоан Рилски, връчват се награди на призьори и участници в Националния конкурс „Светитят път”, извършва се представяне и приемане на походниците – участници в Националния пешеходен поклоннически поход „Светитят път”, официално откриване на похода, благослов за добър път, изпява се тропарът на св. Йоан Рилски. В 12:00 часа е началото на похода с преход от кв. Асенов до Патриаршески манастир „Св. Троица”, с. Самоводене и с. Ресен с програми по места.

За по-доброто осигуряване на проявата, организаторите си запазват правото за определени корекции и промени при провеждане на похода.

III. График на провеждане на похода.

По приложена програма по етапи и дни на https://holypath.eu (Приложение 1).

IV. Участие и заявки.

Право на участие имат всички туристи – членове на туристически дружества, клубове за пешеходен туризъм, индивидуални туристи, както и поклонници, заявили желанието си за участие на платформата за заявки на интернет страницата на похода https://holypath.eu/ или чрез съобщение до електронната поща на един от ръководителите на похода. Всеки участник, според собствените си възможности и желание, на собствена отговорност, след подаване на необходимите документи за участие и приемането им от ръководството на похода, може да участва в похода по маршрут и за срок, определен от самия него. Участниците трябва да са клинично здрави, физически активни и добре подготвени за преминаване на множество ежедневни преходи – с интензивност (от леки до динамични) и продължителност в зависимост от програмата за деня. Участниците трябва да бъдат екипирани за поход при горещи летни условия. Условията за участие в похода са задължителни за всички участници и при нарушаване на правилата ръководството на похода е в правото си да отстрани участници, които възпрепятстват или не се съобразяват с условията за провеждане на проявата. В похода могат да се включат и организирани от своите клубове и дружества групи при предварително уведомяване на ръководството на похода и при спазване на условията и реда за провеждането му.

Преди включване в похода, всеки участник представя на ръководството на похода следните документи и солидарна вноска за участие:

 1. Медицинско удостоверение (бележка) от личния лекар, че е клинично здрав.
 2. Здравна  застраховка „Живот” (планинска застраховка) за не по-малко от 1000 лв. за времето на участие в похода. При липса, такава се прави на място за сметка на участника.
 3. Лична карта.
 4. Собственоръчно попълнена Декларация за участие в проявата на собствена отговорност (попълва се на място).
 5. Вноска за участие – 2,00 (два) лв. на ден на участник, за времето на участие, с която се гарантира: превоз на личен багаж до два броя на човек (раница, палатка), водач, осигурена културна програма, други организационни разходи.

Документите за участие в похода се съхраняват от ръководството съобразно реда за съхраняване и опазване на личните данни.

В началото на всеки етап, както и през останалите дни на провеждане на проявата, се посрещат нови участници в похода, заявили своето участие поне една седмица преди деня на тяхното пресъединяване.

Всички, пожелали да се включат като съпътстващи участници, в рамките на деня или за част от деня, могат да направят това без предварителна заявка, а само като декларират своето желание за участие и се впишат в походния дневник.

По предварителна заявка, за лична сметка, може да бъде организиран трансфер с автобус от или до Велико Търново, Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница.

V. Екипировка и съоръжения.

Участниците трябва да са екипирани според изискванията за летни походи (при горещи условия). Всеки участник е длъжен да бъде оборудван с подходяща лична екипировка за осъществяване на пешеходни преходи с различна продължителност и по различни терени – равнинни, хълмисти, ниско и среднопланински, силно пресечени планински, каменисти и скалисти, по републиканската асфалтова пътна мрежа, почвени пътища, поляни, горски участъци.

Задължителна лична екипировка:

 • туристически високи, летни или трисезонни удобни обувки;

 • сандали (джапанки, чехли);

 • дебели, удобни и щадящи ходилата и краката чорапи;

 • удобно (препоръчително от естествени материали) бельо;

 • леко проветриво облекло с дълги крачоли и дълги ръкави за преходите;

 • дълга лятна пола и забрадка – за жените, при влизане в манастири;

 • лятна шапка с козирка и слънчеви очила, крем против изгаряне;

 • дъждобран, топло поларено или друго облекло (яке);

 • фенерче (челник), резервни батерии;

 • лични принадлежности за хранене (ножче, виличка, лъжичка, кутия за храна, чаша, бутилка с вода за всеки преход за минимална дневна консумация 2-3 литра);

 • принадлежности за лична хигиена (сапун, четка, паста, малка и голяма кърпа);

 • чиста игла с конец, найлонови торбички;

 • репеленти против комари, лепенки против пришки, бинт, специфични лични медикаменти;

 • бивачни принадлежности (палатка, спален чувал, постелка, защитен найлон);

 • усмивки, позитивно отношение и добро настроение ;)

По време на преходите участниците носят само багаж за деня в малка раница, а останалият багаж се превозва.

Организаторите разполагат с ограничен брой палатки и спални чували, които могат да се ползват по предварителна заявка, при определени условия.

VI. Провеждане на дневните преходи. Изисквания към участниците.

Технически конференции с описание на особенностите на преходите и евентуалните рискове и препоръки се провеждат преди началото на всеки етап на похода и всяка вечер с ръководителите на групи, а инструктажи за безопасност на участниците се провеждат преди включването на участника в похода и преди провеждане на всеки дневен преход от ръководителя на похода или водача за деня.

Походната колона се подрежда за деня по определен ред съобразно броя, особенностите и ангажираните с ритуала и символиката участници: водач, носещи кръстове, носещи голяма икона, носещи хоругви, свещеници, включително носещите мощи, носещи плащаница, носещи малки икони, представителни лица, по-слабо подготвени участници, поклонници, туристи, осигуряващи похода, спасител.

Когато колоната е по двама или няколко души в ред, подредба за деня се спазва отдясно наляво за съответния ред. Когато носещите реликви са спрели за богослужение те застават обърнати срещу останалите участници, подредени по същия ред, но отляво надясно, т.е. кръстът е най-вляво в редицата от икони. Ръководителят на похода може да се движи на всяко място в колоната. Преди водача се допускат единственно фото или видео заснимащи, с изрично разрешение на ръководителя или водача на похода.

По време на преходите, участниците са длъжни:

 • да се движат винаги след водача и да не се отклоняват от групата без да уведомят ръководството;

 • да спазват установената дисциплина, изискванията на ръководството и определения ред по време на преходите, почивките, богослуженията и културната програма, в биваците и населените места;

 • да влизат в църкви и манастири само в приличен вид (с дълги панталони/ поли, ризи с дълъг ръкав, без шапки за мъжете, със забрадки за жените), като пазят тишина по време на богослуженията и спазват особения ред в манастирите (Приложение 2);

 • да опазват околната среда, като поддържат чистота по време на преходите и в района на биваците съобразно екологичните и природозащитните изисквания;

 • да участват в похода физически здрави, да се предпазват от слънцето с шапка на главата, като при наличие на смущаващи симптоми веднага уведомяват ръководството;

 • да пият само чиста (годна) вода, да не консумират престояла храна, малотрайни колбаси и подобна месна храна, храни с яйца, прясно мляко, недобре пакетирани или с нарушена опаковка продукти;

 • при прилошаване, неразположение и подобни симптоми да потърсят помош от ръководството;

 • да не злоупотребяват с алкохол и изобщо да не използват наркотични и халюциногенни средства;

 • да не напускат и да не се отдалечават от биваците самостоятелно;

 • да внимават при придвижването за наличие на влечуги (змии), особенно в открити, каменисти, нестопанисвани райони, като в никакъв случай да не нападат змии;

 • да внимават за кърлежи, като всеки участник лично да се преглежда ежедневно и при ухапване да уведоми ръководството;

 • да не дразнят или да проявяват близост с диви или домашни животни;

 • да носят специфични лекарства – за участниците, които имат нужда от тях;

 • да употребяват минимум 2-3 литра вода на ден.

Къпането във водните басейни става само на обезопасени (ОХРАНЯЕМИ) места и само в случай, че лицето може да плува. Влизането във водни басеини става при спазване на всички мерки за безопасност във водни басеини.

Боравенето с огън, пушене на цигари става при пълно съблюдаване на всички противопожарни изисквания, само на местата за почивка и задължително загасяне на всякакъв източник на огън.

Недопустимо е изхвърлянето на каквито и да било отпадъци извън определените за целта места с изключение на някои органични, бързоразлагащи се екологични отпадъци като храна, обелки, огризки.

Всеки участник съблюдава, опазва и се грижи за личните си вещи и тези на останалите участници в похода.

Недопустими са лични пререкания, използване на груб език, нетолерантност, агресия. За всички междуличностни проблеми се уведомява ръководството на похода.

За всички неупоменати по-горе ситуации, криещи дори и минимален риск и опасност за здравето и живота на участниците в похода, този, който е забелязал такава, незабавно трябва да уведоми ръководството на похода за вземане на необходимите мерки за безопасност, недопускане на лошо отношение и конфликти.

Участниците в похода по свое желание и преценка присъстват на съпътстващите и предвидените в проявата рилигиозни обреди и богослужения. Участието в общите тържества и прояви е по желание на отделните групи и участници в похода.

При нарушения на реда и прояви, несъвместими с утвърдените етични и морални норми, ръководството си запазва правото да обърне внимание и направи бележка на участника, а при груби нарушения – да отстрани нарушителите от участие.

VII. Материални условия.

Разходите по организация, логистика, водачи на похода, културна и екскурзоводски програми се осигуряват от организаторите на проявата и партньорите по места.

Всички останали разходи за пътни, дневни, нощувки и други са за сметка на организацията, която изпраща участниците, или самите участници.

Настаняването в почти всички селища и места се организира:

 • на биваци с лична бивачна екипировка или наета от организаторите до изчерпване на наличната такава;
 • в общи места (помещения) за настаняване в читалища, училища и др.;
 • при възможност и при предварителна заявка може да се ползва наличната по маршрута туристическа база за настаняване и подслон (манастири, хотели, къщи за гости и др.) при съответните условия (цена).

Изхранването на участниците е за собствена сметка, като в почти всички места за настаняване и в по-голяма част от дневните преходи могат да се закупят хранителни продукти, както и да се заяви закупуване на продукти от придружаващия екип.

Участниците в похода могат да заявят за собствена сметка или да си осигурят на място до изчерпване на количествата специално изработени за проявата:

 • фланелка бяла или черна, със символ на похода и надпис;
 • шапка, лятна с козирка със символ и надпис на похода;
 • значки „Светият път” – метални и пласмасови.

VIII. Организатори и ръководство.

Основен организатор:

Национален инициативен комитет „Светият път”

ТД „Академик-ВТУ”, гр. Велико Търново e-mail: tdakademik-vtu@abv.bg

Ръководството на похода:

Ръководител
Евгени Коев
ev_koev@abv.bg
0889710188

Зам. ръководител
Паскал Пиперков
ppiperkov@yahoo.com
0887726163