С поредица събития подготвяме старта на Поклонническия пешеходен поход „Светият път“ 2024

27 юни 2024

На 28 май 2024 г. Великотърновският епархийски съвет утвърди предложеният от Фондация „Дякония и мисия“ маршрут на Поклонническия пешеходен поход „Светият път“ 2024. Походът ще се проведе от 1 юли до 3 август. Съорганизатори са Великотърновска света митрополия, Фондация „Дякония и мисия”, Клуб по пешеходен туризъм към ТД „Трапезица – 1902”, Туристическо дружество „Академик-ВТУ“ и Сдружение „Национален комитет Свети Иван Рилски“.

 

На 13 юни гл. ас. д-р Паскал Пиперков, ръководител на похода, представи маршрутът за 2024 г. в Националния военен университет „Васил Левски“.

 

На 15 и 16 юни в с. Скрино се проведе конференция „Свети Йоан Рилски – покровител и защитник на българския народ“, организирана от Фондация „Свети Иван Рилски роден в Скрино“ и г-н Станислав Косаков. На форума гл. ас. д-р Паскал Пиперков обоснова избора на маршрут на Поклонническия пешеходен поход „Светият път“ за 2024 г. Работната програма на конференцията може да се проследи на следния линк:

https://www.youtube.com/watch?v=6WDWuWqdZNg

 

На 27 юни във Факултет „Математика и информатика“ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в рамките на Научния интердисциплинарен семинар „Информационно общество“, гл. ас. д-р Паскал Пиперков изнесе доклад на тема „Светият път като културен маршрут“. На семинара присъства доц. Димитър Якимов, директор на Института за регионални изследвания към Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Той изрази подкрепа за каузата „Светият път“ от името на своите колеги, като увери, че ВУАРР се включва с научна проучвателна дейност на маршрута, популяризиране и частично финансиране. Намерението на колегите от ВУАРР е по време на похода да бъдат организирани беседи на историческа и екологична тематика.

 

На 29 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в църквата-музей „Св. св. Петър и Павел“ във Велико Търново, кв. Асенов, за втора поредна година ще бъде отслужена св. литургия. Събитието се организира от Великотърновска света митрополия, Община Велико Търново и НВУ „Васил Левски“. Началото на утренята е в 8 ч., а на св. литургия – 9 ч. От 10:30 ч. в двора на храма ще бъде изпълнен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на гроба на 110-те боляри, избити от османския поробител, и на загиналите по време на Първото и Второто Търновско въстание. В допълнение, след церемонията поклонническа група ще се отправи към хълм Трапезица, където ще бъде прочетен акатист на св. Йоан Рилски при църква №VIII, където са се съхранявали мощите на преподобния от 1195 до 1393 г.

 

На 30 юни от 20 ч. в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в гр. Велико Търново ще бъде отслужено всенощно бдение срещу празника Възвръщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.